Dilego.sk

Usporiadajte turnaj v stolnom futbale

12.10.2016

0

Usporiadajte turnaj v stolnom futbale

Stolný futbal, kalčeto, foosball alebo soccer – to všetko sú rôzne názvy jedinej hry. A to hry natoľko zábavnej a strhujúcej, že sa navždy zabývala nielen v baroch, kluboch a herňách, ale aj v našich domovoch. Vďaka širokej ponuke cenovo dostupných stolných futbalov si túto skvelú kratochvíľu môžete dopriať kdekoľvek Vám napadne, dokonca aj v pohodlí Vášho domova. Nie je nič lepšie ako usporiadať počas daždivého víkendu turnaj pre priateľov a rodinu.

Poznáte však pravidlá stolného futbalu dobre? Ak nie, poďte sa ich s nami naučiť! Bez ich dodržovania by totiž bola táto skvelá hra degradovaná na obyčajnú krčmovú zábavu.

Základné pravidlá stolného futbalu

Stolný futbal je väčšinou hrou pre 4 hráčov, a to 2 útočníkov a 2 obrancov. Je možné ale hrať aj variantu jeden na jedného, traja na troch alebo štyria na štyroch. Obranca má na starosti brankára a obrannú radu s dvomi figúrkami, útočník ovláda stredovú radu s piatimi figúrkami a útočnú radu s tromi futbalistami. Cieľ hry je, samozrejme, jasný: umiestniť čo najviac gólov do súperovej bránky. Pred zahájením hry si strany hodia mincou. Víťaz si následne môže zvoliť stranu alebo servis, strany sa po každej hre striedajú. Na jednu hru je počítané väčšinou s 9 alebo 10 loptičkami alebo sa často tiež hrá na určitý počet víťazných gólov.

Zahájenie hry

Hra začína vhodením loptičky do hracieho poľa, čo učiní víťaz úvodného losu. V ďalšom priebehu zápasu vždy podáva strana, ktorá dostala gól. Ak Váš hrací stôl nemá dva vhadzovacie otvory pre loptičku, podáva vždy jedno družstvo až do skončenia každej hry alebo do výmeny hracích strán. Vhadzujúci hráč smie ovyplyvňovať dráhu loptičky, je dokonca dovolená aj rotácia. Avšak gól sa počíta až potom, čo sa vhodená loptička dotkla futbalistov. Taktiež sa loptička musí dotknúť hracej plochy ešte pred tým, ako je s ňou hrané. Gól teda nemôže padnúť z prvého dotyku, ale až po prihrávke.

Priebeh hry

Po vhodení do hry zostáva loptička na stole tak dlho, kým sa s ňou hrá, pokiaľ nepadne gól alebo tak dlho, kým nie je loptička prehlásená za mŕtvu. Taká situácia nastane vtedy, keď sa loptička na stole zastaví a zároveň nie je v dosahu žiadneho z hráčov. Ak má Váš stôl na stolný futbal krycie sklo, musíte sa pokúsiť dostať loptičku naspäť do hry naklonením stola. Ak počas tejto manipulácie so stolom padne gól, tak neplatí. Po tomto náklone musí dôjsť minimálne ku dvom prihrávkam, jedine potom je možné pokúsiť sa ohroziť bránku protihráča.

Počas hry smie hráč hrať iba s tyčami, ktoré príslušia jeho pozícii. Striedanie útočníka a obrancu v jednej hre nie je povolené. Vystriedať sa môžu až po dokončení celej hry. Pretáčanie tyčami o viac ako 360° je zakázané, čo väčina hráčov, bohužiaľ, nevie, a tak sa často tohto priestupku dopúšťajú. Vy sa však takéhoto konania vyvarujte, pretože ide o číry amatérizmus.

Nudíte sa? Kúpte si stolný futbal!

Nie je to nič ťažké, čo poviete? Ak Vám doma zatiaľ hrací stôl chýba, skúste to napraviť. Garantujeme Vám, že sa s ním už nikdy nebudete nudiť. V našej ponuke nájdete jednoduché mini stolné futbaly pre deti aj designovo prepracované poloprofesionálne stoly, ktoré uspokoja aj náročných hráčov. Vyberie si skrátka úplne každý!


Späť do blogu

Diskusia k článku (0)

Vaše meno
Zadajte Vaše meno
Kontaktný e-mail
Zadajte Váš e-mail
Vaša správa
Zadajte Vašu správu
Údaje označené * sú povinné
Načítanie
Načítam...