Dilego.sk

Ako správne vybrať činky Kettlebel?

05.10.2016

0

Ako správne vybrať činky Kettlebel?

Cvičenie s týmto druhom činiek sa stáva pomerne zaujímavou metódou, pretože borí mýty o klasickom posilňovaní vo fitcentrách. Cvičenie je nielen veľmi efektívne, ale má aj tú výhodu, že môžeme ľahko cvičiť aj doma. Prvým krokom je výber tých správnych činiek s týmto označením. Poďme sa pozrieť ako na to.

Návšteva fitcentra je nevyhnutná

Najdôležitejším kritériom samotného výberu je voľba správnej hmotnosti. Rozhodne sa nevyplatí investovať do zlej hmotnosti, pretože vplyvom toho nielenže nebudete cvičiť efektívne, ale môžete dokonca cvičiť nesprávne. Odporúčame preto najskôr zavítať do posilňovne, kde činky Kettlebell majú, a to v celej škále váhových kategórií. Tu by malo nasledovať niekoľko cvikov, vďaka ktorým získate prehľad o tom, aká váha je pre Vás najlepšia.

Ako na to?

Daný základný cvik je veľmi jednoduchý - stačí stoj s rozkročenými nohami, a to na šírku ramien. Následne vezmite Kettlebell rukou, o ktorej ste presvedčený, že je Vaša silnejšia. Činku zdvihnite plynulým pohybom nad hlavu, kde ju pri natiahnutej paži držíte 10 sekúnd. Pritom by ste mali pozorovať:

  • nakoľko je pre Vás daný cvik náročný
  • nakoľko zvládate vydržať tento cvik bez problémov
  • nakoľko vychyľujete svoje telo z osi

Následne už stačí dané výsledky analyzovať. Ak je pre Vás cvik skutočne bezproblémový, skúste ho s ťažšou váhou. Samozrejme, ak Vám činil problémy, a to nielen na začiatku, ale aj neskôr, rozhodne váhu znížte.

S akou váhou začať?

Všeobecne sa odporúča, že muži by mali pri prvom cviku vsadiť na váhu v rozmedzí 12 – 14 kilogramov, a to podľa odhadu vlastnej sily. Ženy by mali ísť v tejto hranici ešte o polovicu nižšie, a to na rozmedzie 5 – 7 kilogramov. Z daného rozmedzia priebežným skúšaním vyberieme tú činku, s ktorou je cvik bezproblémový, a to s ohľadom na výdrž, ale aj s ohľadom na to, že naše svaly musíme donútiť pracovať.

Nasleduje druhá ruka

Akonáhle máme vybranú činku pre hlavnú, dominantnú ruku, vyskúšame danú váhu aj na druhej ruke. Ak zvládame viac-menej rovnako, je to dobrá správa a máme vybrané. Ak nie, je potrebné váhu postupne znižovať, kým nenarazíme na pre nás adekvátnu hodnotu.

Aké existujú materiály?

Následne už viete akú konkrétnu hmotnosť vybrať a môžete dané činky dohľadať práve na našom webe. K dispozícii je Vám široká škála váhových variánt, ktoré zaručene prídu vhod začiatočníkom, ale aj profesionálom. Dobré je ale poznať aj možnosti, z akých sa činky Kettlebell vyrábajú. K dispozícii máme buď celokovové alebo varianty, ktoré majú cementovú výplň. Na cvičenie samotná kombinácia materiálov nemá zásadný vplyv. Dostupná je hlavne preto, aby mohla byť zahrnutá široká škála váhových kategórií. Rovnako tak ale existujú aj varianty s vinylovými poťahmi.

Nepreceňujte sa

Prvým pravidlom výberu je aj to, že by ste sa ako začiatočníci nemali preceňovať. Oveľa lepšou voľbou je siahnuť radšej po nižších hmotnostiach, vďaka ktorým si ale dokonale osvojíte všetky cviky. Po pravidelnom cvičení, keď sa Vám už tieto činky zdajú ľahké, stávate sa polo-profesionálom a môžete siahnuť po ťažších variantách.

Späť do blogu

Diskusia k článku (0)

Vaše meno
Zadajte Vaše meno
Kontaktný e-mail
Zadajte Váš e-mail
Vaša správa
Zadajte Vašu správu
Údaje označené * sú povinné
Načítanie
Načítam...