Dilego.sk

Púšťanie šarkana – obľúbená zábava nielen na jeseň

24.08.2016

0

Púšťanie šarkana – obľúbená zábava nielen na jeseň

Tiež si pamätáte na svoje detské roky a na to, keď ste na najbližšom poli púšťali najčastejšie podomácky vyrobeného papierového šarkana? Doba síce pokročila, ale túžby nielen malých detí sú rovnaké. Musíme tiež povedať, že sú to nielen ony, ktoré šarkana púšťajú. Dnešné lietajúce šarkany sú totiž možnosťu ako si užiť zábavu nielen v detskom, ale aj v staršom veku. Ponuka daného sortimentu je dnes viac než veľká. Ak hľadáte zaujímavú zábavu, táto rozhodne nesklame nikoho. Práve naopak. 

Upútajte tým najväčším modelom

Iste si tiež ešte spomeniete na to, ako mal Váš prvý šarkan nielen veľmi jednoduché ovládanie a ako ste takmer neovyplyvnili, kam konrétne poletí. Aj to je v súčasnej dobe minulosťou, pretože konštrukcia, rovnako ako ovládateľnosť je o poriadny kus vopred. Príkladom je XXL lietajúci šarkan, ktorý nadchne ako svojou veľkosťou, tak samozrejme ovládaním. Vďaka dvom povrázkom tak nie je nič zložité poslať šarkana práve tým smerom, kde konkrétne potrebujete. Ideálne pre toho, kto si chce túto zábavu maximálne užiť. 

Ako moderné šarkany ovládať?

Ako sme už nastienili, už to nemusí byť nutne iba jeden jediný povrázok, na ktorom je šarkan naviazaný. Dnes majú tie najlepšie povrázky hneď dva. Vďaka tomu nielen sledujete to, ako sa šarkan vznáša vo výškach aj niekoľko desiatok metrov. Vďaka dvom povrázkom môžete ľahko ovplyvniť aj to, kam konkrétne poletí. Celková ovládateľnosť je viac ako jednoduchá. Všetko funguje na princípe toho, že jednu stranu priťahujete, prípadne ju povoľujete. Následkom toho daný šarkan postupne mieri na tú stranu, na ktorú chcete, aby mieril. 

Čo je najdôležitejšie? Vietor

Bez čoho sa pri tejto aktivite nezaobídete? Je to primárne vietor, ktorý je tým najnutnejším, čo budete potrebovať. Ak neviete ako je to s vetrom a jeho intenzitou vo Vašej lokalite, stačí sledovať predpoveď počasia. Všeobecne dosahuje rýchlosť vetra navyššie hodnoty v okolí pohorí a k najveternejším miestam Slovenska patria Pondunajská nížina (predovšetkým Bratislava) a Východoslovenská nížina. Vo februári, marci a novembri u nás fúka najsilnejší vietor, naopak september je, paradoxne, v priemere najmenej veterným mesiacom na Slovensku.
 

Akého šarkana kúpiť?

O možnostiach zábavy, ovládania aj vetre sme si už povedali. Teraz sa poďme pozrieť na to, ako kúpiť toho správneho šarkana, ktorý bude Vašim potrebám plne vyhovovať. Musíme povedať, že dnes už sa pomerne výrazne opúšťajú klasické tvary. Naopak hitom sú šarkany typu Delta, ktoré práve svojím tvarom a prevedením umožnia takmer bezproblémový let spojený tiež s jednoduchým ovládaním. To zvládnu nielen dospelí, keďže let so šarkanom by dnes malo bez problémov zvládnuť aj dieťa.

Pre tých najnáročnejších existujú takisto ešte o niečo zaujímavejšie konštrukcie. Tie vychádzajú z kitingu. Jedná sa o to, že samotný šarkan má konštrukciu, do ktorej sa môže vietor lepšie oprieť. Vďaka tomu je možné so šarkanom dosahovať oveľa väčších výšok. Táto varianta je nazývaná ako kite šarkany a je určená hlavne pre pokročilejšie a staršie osoby. Akonáhle máte o konkrétnom type jasno, zostáva už len jediná vec, a to je výber správneho designu. V tejto oblasti sa stále nič nezmenilo, keďže je kladený dôraz na jedinečnosť, pestrosť a zaujímavé farebné kombinácie.

Späť do blogu

Diskusia k článku (0)

Vaše meno
Zadajte Vaše meno
Kontaktný e-mail
Zadajte Váš e-mail
Vaša správa
Zadajte Vašu správu
Údaje označené * sú povinné
Načítanie
Načítam...