Dilego.sk

Zazimovanie záhrady: Ako na to?

12.09.2016

0

Zazimovanie záhrady: Ako na to?

Jesenné počasie už klope na dvere a pripomína nám, že by sme ešte pred zimou mali venovať našej záhrade dostatok starostlivosti. Čím viac pozornosti jej doprajeme, tým lepšie sa nám na jar odvďačí svojou krásou a pripravenosťou na nový rast. Rozhodne preto správne zazimovanie záhrady nepodceňujte a pustite sa do neho. Platí, že by ste sa záhrade mali venovať v októbri, najneskôr v novembri, ale všetko pochopiteľne závisí na počasí a teplotách. Na zazimovanie záhrady si vyčleňte dostatok času, vyplatí sa Vám to.

Trávnik upracte, posekajte a pohnojte

Na čo sa vrhnúť najskôr? Určite máte na záhrade aspoň kúsok trávnika a ten si rozhodne zaslúži, aby ste mu dopriali, čo potrebuje. Prevzdušnite trávnik, usktočnite jeho tzv. vertikutáciu, a to najlepšie do konca septembra. Posekajte trávnik tak, aby dosahoval maximálnu výšku 4 – 6 cm od zeme. Ideálne je posekať trávnik do konca októbra. Posekanú trávu ovšem rozhodne nenechávajte ležať, ale zhrabnite ju vrátane vetvičiek a ďalšieho odpadu. Dôležité je pred zimou odstrániť z trávnika aj opadané lístie, a to vrátane toho posledného. Ak lístie necháte ležať, môže dôjsť k napadnutiu trávnika rôznymi škodcami prípadne chorobami. Nezabúdajte čistý pohrabaný trávnik pohnojiť. Najlepšou voľbou je hnojivo s vysokým obsahom dusíka, ktoré zaistí dostatočnú mrazuvzdornosť. Vďaka tomu trávny porast zvládne zimu bez väčších problémov. Uprataný a pohnojený trávnik potom nechajte odpočívať a zbytočne na neho nestupajte.

Zakryte záhony

V ďalšej etape upracte záhony. Odstráňte z nich burinu a zrýľujte ich. Môžete ryť iba nahrubo, nie je potrebné starostlivo uhrabávať, pretože sneh a mráz hrudky hliny rozdelia. Rytie si kľudne nechajte ako posledné záhradné práce. Slimáci totiž kladú vajíčka na jeseň a majú v obľube čerstvo zrýľované záhony. Neskorším rytím im preto celkom úspešne skazíte plány. Na jar ich zďaleka nebude toľko a nebudú ničiť Vašu prácne vypestovanú úrodu.

Obaľte kmene stromov

Zamerajte sa, samozrejme, aj na stromy. Odstráňte z nich všetky plody a skontrolujte, či sú plôtiky okolo nich v poriadku, aby ich v zime neohrýzali zajace a vysoká zver. Môžete kmene stromov obaliť proti obhrýzaniu a namŕzaniu, a to buď pletivom alebo tiež bielou umelohmotnou fóliou. Ihličnany a stálozelené dreviny pred zimou skutočne dobre polejte. Dostatok vody zaistí, že počas zimy neuschnú.

Vyberte chúlostivé cibuľoviny, zaistite pokrývku kvetinám

Nezabudnite vybrať zo všetkých záhonov cibuľoviny, a to napríklad cibuľu kvetín ako sú gladioly, georgíny a ďalšie. Ak ich nechávate v záhone s kvetinami ako ruže alebo tulipány, zaistite si prikrývku. Ideálna je čečina, ak ju nemáte, poslúži aj rašelina alebo kompost.

Ostrihajte kvety trvaliek, napríklad margarétiek alebo pivoniek. Nenechajte žiadne uschnuté kvety cez zimu na záhonoch. Nielenže to nevyzerá esteticky, ale rastlinám to ani neprospieva. Keď sa na jar zobudia, potrebujú rásť z nového, nie bojovať so starými zoschnutými kvetmi.

Vyčistite vodu v jazierku

Ak máte záhradné jazierko, starostlivo ho pred začiatkom zimy vyčistite. Odstráňte zvyšky rastlín, nahromadené lístie a ďalší odpad ako napr. napadané vetvičky. Keď v ňom chováte ryby, ktoré tu zostanú cez zimu, zaistite im kyslík. Jednoducho dajte do vody steblo slamy alebo vetvičku, vďaka nim tam bude bez problémov prenikať vzduch a ryby nezahynú.

Najlepšie je si práce postupne rozvrhnúť a začať už počas septembra, pokračovať v októbri a do konca novembra mať hotovo. Všetko tak pripravíte k ničím nerušenému zimnému spánku. Sneh dodá správne upratanej pôde vlahu
a ak sa o všetko dobre postaráte, záhrada sa Vám poďakuje skutočne výdatnou úrodou.

Späť do blogu

Diskusia k článku (0)

Vaše meno
Zadajte Vaše meno
Kontaktný e-mail
Zadajte Váš e-mail
Vaša správa
Zadajte Vašu správu
Údaje označené * sú povinné
Načítanie
Načítam...