Dilego.sk

Tipy a triky pre stolný futbal

23.02.2017

0

Tipy a triky pre stolný futbal

Konečne tu máme jar a väčšina z nás sa teší na voľný čas strávený vonku pod šírym nebom. Než sa však dostatočne oteplí, radi si ešte užijeme trochu zábavy aj doma. Ideálnou aktivitou, pri ktorej čas doslova letí, je napríklad stolný futbal. So základnými pravidlami stolného futbalu sme Vás zoznámili v minulom článku, dnes sa pozrieme na pár tipov a trikov ako sa v hre zdokonaľovať a ako si ju skutočne vychutnať.

Pravidlo 1: Rýchlejší vyhráva

Stolný futbal je hrou, kde jednoznačne víťazí rýchlejší a pohotovejší hráč. Rýchlu reakciu je možné aj natrénovať – napríklad hraním akčných hier na počítači, pri ktorých ide o postreh, „pinkaním" pingpongovej loptičky alebo rôznymi žonglovacími pomôckami. Nepodceňujte ani tréning zápästia a cvičte jeho pohyblivosť so špeciálnou gumovou loptičkou.

Pravidlo 2: Na technike záleží

Naučiť sa hrať stolný futbal, samozrejme, nie je nijak náročnou záležitosťou, ani nie je potrebné trénovať techniku hrania dlhé hodiny. Napriek tomu majte na pamäti nasledujúce:

  • Obvykle vyhráva tá útočnejšia strana. Ovládnite preto hlavne stred hracieho stola, strážte si ho a diktujte vďaka tomu tempo hry.
  • Pamätajte si, že kvalitný obranca iba nestrieľa, ale je tiež schopný prihrať loptu svojmu útočníkovi.
  • Pretáčanie tyčí je zakázané v samotných pravidlách stolného futbalu a navyše tak strácate možnosť využiť svojich hráčov naplno, pretože polovicu hracej doby sú otočení hore nohami.
  • Nájdite slabiny svojich protihráčov a vytipujte si, kde majú hráči slepé miesta. Svoje slabé miesta naopak zakryte tým, že si natrénujete súčinnosť pohybu tyčí s figúrkami na svojej hernej strane.

Pravidlo 3: Hrajte proti lepším

Ak hráte stále dookola s rovnakými kamarátmi, môžete sa začať trochu nudiť, ale súčasne Vás hry ani nikam neposunú. Rozhliadnite sa preto po súperoch, ktorí vyrastú s Vami. Pomôcť Vám k tomu môžu aj webové stránky Foosballovej Únie Slovenska, kde sa dočítate o prebiehajúcich ligách, turnajoch a najrôznejších fusbalových akciách v mestách po celej republike.

Pravidlo 4: Myslite na fair play

Súperovi sa nenadáva ani neposmieva, vhodná nie je ani nekonštruktívna kritika spoluhráča. Pri prehre hľadajte príčinu najskôr u seba a až potom u druhých. Bojovnosť a útočnosť sú vítanými vlastnosťami pre hru, ale prehnane agresívny štýl hry je neprijateľný.

Pravidlo 5: Trénujte!

Kúpte si domov stolný futbal alebo aspoň jeho mini-verziu a každú voľnú chvíľu venujte tréningu. K Vášmu zlepšovaniu v stolnom futbale Vám totiž nepomôže žiadne zložité bifľovanie, ale iba pravidelný tréning (čestnú výnimku tvoria užitočné náučné videá, napríklad na YouTube). Myslite na pravidlo č. 2, naučte sa viesť útočnú hru a vyhrávajte jeden turnaj za druhým!

Späť do blogu

Diskusia k článku (0)

Vaše meno
Zadajte Vaše meno
Kontaktný e-mail
Zadajte Váš e-mail
Vaša správa
Zadajte Vašu správu
Údaje označené * sú povinné
Načítanie
Načítam...